Om op de hoogte te blijven van alle veranderingen en aankondigingen lees dan regelmatig onze Nieuwspagina even door.
Als u deze melding gelezen heeft, kunt u hem sluiten door op het kruisje te klikken in de rechter bovenhoek.

Er moet een verbod op wildvang komen

Moet wildvang verboden worden?

Ja
7
12%
Nee
14
25%
Alleen voor bedreigde soorten
36
63%
 
Totaal aantal stemmen: 57

Gebruikersavatar
tobyderks
1000+
1000+
Berichten: 2022
Lid geworden op: 07 apr 2015 22:06
Locatie: Overasselt
Contacteer:

Re: Er moet een verbod op wildvang komen

Bericht door tobyderks » 21 mar 2018 22:25

Ik ben persoonlijk echt tegen wildvang. Ik vind dat je een dier niet uit zijn natuurlijke omgeving mag halen puur en alleen omdat jij iets leuks wil om naar te kijken. En dan heb ik het nog niet eens over de hele helse reis die ze dan moeten maken. Ik was me eerst niet zo bewust van hoe veel dieren er wildvang zijn, maar ik ben er recentelijk ook achter gekomen dat er best veel vissen wildvang zijn. Nu ga ik daar dus ook meer research naar doen want ik wil absoluut geen wilde diertjes in mijn bakken stoppen. Het schijnt dat er ook nog veel vampierkrabben uit het wild komen, dus ik probeer ze alleen bij hobbykwekers te kopen.


WARNING:this person may talk about fishes at any given moment!

Gebruikersavatar
amber98
Lid toezichthoudersteam
Lid toezichthoudersteam
Berichten: 4193
Lid geworden op: 22 aug 2015 12:54
Locatie: Zuid-Limburg

Re: Er moet een verbod op wildvang komen

Bericht door amber98 » 21 mar 2018 22:44

Ik ben niet direct tegen wildvang. Echter zijn er vissoorten zoals de olifantsvis of otocinclus waarbij er heel veel vissen moeten sterven om 1 visje in jouw bak te krijgen. Ze overleven simpel weg het uitvangen, de reis en de tijd in de zaak niet. Vervolgens als je dan eindelijk een groep in je bak hebt, sterven en nog steeds een paar. 1 overlevende vis in de bak is pakweg gelijk aan 20 dode. Echter zijn er ook veel vissen waarbij de sterfte reuze meevalt. ;)

De overgebleven corydoras delphax in mijn bak en Mijn toekomstige vlindervissen zijn ook wildvangsoorten. ;) als je alle soorten weg gaat strepen die mogelijk wildvang zijn, hou je niet veel keuze meer over.emeraldking
400-600
400-600
Berichten: 568
Lid geworden op: 21 aug 2014 16:43
Locatie: In 't oosten des lands

Re: Er moet een verbod op wildvang komen

Bericht door emeraldking » 27 mar 2018 15:07

Op zich heb ik hier een dubbel gevoel bij. Dus een "ja" en "nee" tegelijk...
Ik heb hier zelf ook het nodige aan wildvormen doch nakweek van wildvang. Vergeet niet dat alle huidige bekende aquariumvissen zijn begonnen met wildvang. Uiteraard geldt al vele jaren dat er voor een grote schare aan soorten om bewuste nakweek van ooit uit het wild gehaalde vissen handelt. En dit in een veredelde versie danwel met de karakteristieke kenmerken van de wildvorm. Ik hou zelf nogmaals redelijk wat wildvormen van eier- en echte levendbarenden naast kweekvormen. Echter is het dusdanig dat er wildsoorten zullen zijn die binnen de aquariumscene wegvallen en door de loop der jaren tot nu toe ook echt zijn weggevallen uit de aquariumwereld. Ik en een schare aan serieuze houders van wildvormen pogen ze te conserveren voor de aquariumscene. En daarbij kan zelfs de wetenschap er nog wat mee. Doch nakweek (afhankelijk van de generatie vanaf de F0) geeft niet altijd de juiste data als men bijv. een juiste determinatie wilt weergeven over bijv. correcte leeflocatie, gedrag en dieet in de gebieden waar ze voorkomen in de vrije natuur. Daardoor kan juiste info over dergelijke vissen nogal dun worden. Ik zeg zekers niet dat men alles moet leegroven uit de natuur. Ik kan dan volop beamen dat ik daar zekers fel op tegen ben. Niets is mooier dan een dier in z'n natuurlijk omgeving te observeren. Wat vissen aangaan heb ik dat zekers kunnen doen in bepaalde endemische gebieden. Heb ook frequent het genoegen gehad om andere diersoorten in hun eigen habitat te mogen bewonderen. Een schoner plaatje bestaat er niet (op je eigen kids waarschijnlijk na dan... )...
Ook dierentuinen of instituten hebben zo hun interesses voor wildvangexemplaren aan dieren. Doch het is wel dusdanig dat er in bepaalde landen een uitvoerverbod is op bepaalde dieren uit het wild (terecht!) en bestaat er een beperking op het aantal dieren die uit het wild zijn gekomen om uit te voeren (ook terecht!).
Op het gebied van vissen uit het wild, daar is ondanks bepaalde beperkingen, nog genoeg activiteit in commerciële zin te vinden. Ik zou het daar ook wel meer aan banden gelegd willen zien. Als een particulier ze vangt, zitten ze er direct op met de beperkingen die de overheid van het desbetreffend land hen oplegt. Komt er een groothandel annex grote importeur om de hoek kijken, wordt de marge in het beleid ineens vergroot.
Gaat het puur om de commerciële kant van de aquaristiek dat men vissen uit het wild haalt, dan zeg ook ik: Leg het strikt aan banden.
Doch er moet gesteld worden dat bepaalde landen nog regelmatig een oogje toeknijpen als er dieren uit hun eigen vrije natuur worden gevangen om naar het buitenland vervoerd te worden voor commerciële doeleinden. Het geld vanuit het buitenland is dan net iets interessanter geworden voor bepaalde overheden om alle regels te serieus te nemen. Ik ben zelf indisch en Indonesië bijv. is net zo'n land dat wel eens de andere kant ff opkijkt als men maar een bedrag neertelt. Daar komt nl. ook nog genoeg aan wildvangvissen voor de aquariumwereld vandaan. Mij is door de jaren heen ook regelmatig wat aangeboden uit o.m. Indonesië en wat midden- en zuid-amerikaanse landen. Daar ik zonder meer familie en kennissen uit o.m. Indonesië geen problemen wil bezorgen zodra ze op Schiphol landen, heb ik ze het ontraden om vissen mee te nemen.
Ikzelf hou me bezig met nakweek van wildvormen. En voor mensen als mij is dat ook voldoende.
Maar nogmaals, het is wat dubbel voor me om te zeggen dat ik volop tegen wildvang ben. Maar goed, binnen een topic als dit mag een ieder uiteraard (met volle respect) haar danwel zijn visie op hebben...


Devoted aquarist ever since early 1970's...

Specialized in livebearers...
Breeder of rare livebearers...
Exhibitor, breeder & aquaristic consultant

Gebruikersavatar
SmartDuck
0-200
0-200
Berichten: 19
Lid geworden op: 29 mar 2018 13:00
Locatie: Waalwijk

Re: Er moet een verbod op wildvang komen

Bericht door SmartDuck » 08 apr 2018 01:22

Met de stelling ben ik het gedeeltelijk eens. Voor puur de " simpele" consument zou ik zeggen leg wildvang aan banden. Echter voor behoud van soorten kunnen we krachten bundelen, hobbyisten betrekken, en soorten in stand houden en weer uitzetten in het oorspronkelijke vanggebied indien mogelijk. Zoals hier eerder is genoemd wildvang verbieden bij soorten waar veel sterfte tijdens transport plaats vindt. Ook wanneer het geen bedreigde soorten betreft alleen overlaten aan biologen en andere specialisten.
Aan de andere kant zijn sommige soorten zo gekruist en verbasterd dat er behoefte is aan sterkere en zuivere dieren. Kijk naar de dwerggoerami wat er van over is of de gup, endlers. De meeste aquarrianen weten niet eens hoe een wilde gup of endler er uit ziet. Ook mijn sumatranen zijn bastaardjes, deze worden nog steeds als Barbus/Puntius tetrazona in de handel aangeboden, vaak met vlekken e.d. door terugkruisen van mosgroene. De familie naam nu is Puntigrus. Nu lijken de dieren in de handel meer een op kruising tussen P. tetrazona en P. anchisporus.
http://www.seriouslyfish.com/species/pu ... tetrazona/
http://www.seriouslyfish.com/species/pu ... chisporus/
De slechte kwaliteit van nakweek moeten we dan wel wat aan doen anders hebben we niet lang plezier van onze hobby zonder af en toe invoer van wildvang.Plaats reactie

Terug naar “De discussie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten