Filtering en de Stikstofkringloop.

Gesloten
Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Patman
1000+
1000+
Berichten: 1044
Lid geworden op: 19 okt 2007 09:39
Locatie: De Parel van het Zuiden

Filtering en de Stikstofkringloop.

Bericht door Patman »

Onze filter is een ware chemische fabriek. In het filtermateriaal huizen miljarden bacteriën die zich tegoed doen aan vis-excrementen (Vissepoep en stofjes die via een andere weg uit de vis komen) en andere afvalstoffen die in het water terecht komen.
Een groot deel van deze afvalstoffen bevat het element Stikstof (N), te denken is aan Ammonium (NH4+) en Ammoniak (NH3).
Iedereen die wel eens een snufje uit de fles ammoniak heeft genomen kan beamen dat dit absoluut niet een stofje is die we graag in het aquarium willen hebben, het is dan ook bijzonder fijn dat we dankbaar en kosteloos gebruik mogen maken van deze bacteriën.

Er zijn grofweg twee groepen bacteriën te benoemen; De bacteriën die van Ammoniak Nitriet kunnen maken (nitriet is net zoals Ammoniak bijzonder giftig voor vissen, elke hoeveelheid hiervan is dodelijk)
En de bacteriën die van Nitriet weer Nitraat maken. Dit eindproduct Nitraat is de minst schadelijke van de stikstofhoudende verbindingen, en wordt voor een deel opgenomen door de planten in uw aquarium. Het andere deel blijft in het water.

En hoewel een kleine hoeveelheid nitraat niet direct schadelijk is, is het toch belangrijk om regelmatig een deel van het water te verversen om te voorkomen dat het hoge en schadelijke hoeveelheden worden.
Als vuistregel kan 25% van de totale hoeveelheid per week aangehouden worden. Bij vol beplantte bakken met weinig vis kan dat zeker wat minder, terwijl schaars beplanten bakken met veel vissen (Malawi bijvoorbeeld) wel 30% per week (of zelf meer) nodig hebben om gezond te blijven. Verversen zal altijd nodig blijven omdat het water niet alleen vervuild wordt met nitraat, maar ook met andere stoffen zoals hormonen en zo.Het schijnt zelfs zo te zijn dat vissen hormonen uitscheiden die de groei belemmeren. Zo zal in een sterk vervuilde bak de kroost minder snel en gezond opgroeien dan in een goed ververste bak.

Ik kan hier mooie chemische vergelijkingen opschrijven maar,die schema's interesseren u helemaal niet. Het belangrijkste wat u moet weten is dat deze jongens er zijn, en dat ze in uw filtermateriaal, en door het hele aquarium aanwezig zijn. Dus ook in uw bodem, ook op uw stenen, en op de achterwand. Maar omdat het filtermateriaal een groot oppervlak beslaat is het wel belangrijk om de bacteriën in goede conditie te houden.

Dit doet u vooral door ze met rust te laten. Zolang de filter nog voldoende opbrengst heeft, en het water er goed uitkomt is er geen reden om de filterinhoud een lekker een grote beurt te geven.
Als u zich beperkt tot het regelmatig uitwassen van het voorfilter (witte watten bijvoorbeeld) dan is dat al voldoende. Maar ja, er komt toch een moment dat de filter echt even schoongemaakt moet worden.

Pak een emmer water uit het aquarium, en spoel in dat water het filtermateriaal uit. Het filter kan weer ingeruimd worden, en aan de gang. Op deze manier gaat de bacteriecultuur niet te sterk achteruit,
en bent u verzekerd van een goed biologisch evenwicht.

De welkome bacterien komen eigenlijk niet vanzelf in het water terecht. Bij nieuwinrichting van een bak werd vroeger vaak gezegd dat de bak minstens 4 weken moest staan zonder vissen erin. De eigenwijze ondergetekende is het hiermee niet eens. De schaarse hoeveelheid bacteriën die in de bak zitten zullen weinig of niets om handen hebben omdat er domweg geen voedsel voor hen is. Als na 4 weken het aquarium,op advies van goedbedoelende (ervarings)deskundigen gevuld wordt met vis, zal van de bacteriën verlangd worden dat ze al die vervuiling wel even wegwerken (de beroemde Nitrietpiek komt om de hoek)

Mijn idee is echter om een pas opgestart aquarium te enten met bacteriemateriaal. Dit kan zijn een filterspons uit iemand zijn filter (wel direct overzetten...) of door bacterien toevoegen met bijvoorbeeld
Bactozym (Tetra) of Nitrivec (Sera). Na een paar dagen kunnen dan enkele vissen uitgezet worden. Deze worden uiteraard gevoerd, en deze vissen scheiden (ook met een T..) stoffen uit, waardoor de
bacteriecultuur op gang kan komen. Even later weer wat vissen erbij, en zo het bestand rustig opbouwen. Of zoals ik soms doe een compleet visbestand in jeugdige vorm in de bak, naar gelang de vissen groeien wordt ook de belasting langzaam opgevoerd.. en daarmee de bacteriecultuur...
Groeten,
Patrick

Een dag niet geademd is een dag niet geleefd

Gesloten

Terug naar “Filters en filtering”