Guppenstam kweken

Plaats reactie
Onderwerp starter
Neveah
0-200
0-200
Berichten: 14
Lid geworden op: 19 mar 2020 19:10

Guppenstam kweken

Bericht door Neveah » 27 mar 2020 00:32

Heyhey,

ik ben me op het moment aan het oriënteren omdat ik graag een guppenstam wil kweken.
Ik heb het niet over professioneel kweken, maar wil graag dat hetgeen wat ik kweek ook een eerlijke kans heeft en dus verkoopbaar is.

Op het moment draait er een 70 en een 30 liter waar 3 zwaarddragers (en een berg jongen) en 4 pleco's in rondzwemmen (in de 70).
Ik weet inmiddels dat 4 pleco's te veel zijn en heb er een hard hoofd in dat de quarantaine kardinaaltjes in het 30 liter aquarium het gaan overleven (zie mijn andere post bij ziektes). Maar dat even terzijde, mijn hele doel was om een stam guppen te kweken en een klein beetje variatie in mijn bak te hebben. De variatie heb ik nu al, nu dus nog de guppen.

Ik ben helemaal weg van de moscow guppen maar lees (voornamelijk oudere) berichten dat deze guppen heel kwetsbaar zijn en enorm veel verzorging vereisen. Is dat nu nog steeds zo? Of zijn ze inmiddels sterker geworden?

Is er ergens een compleet overzicht van alle bestaande stammen?

En welke andere stammen zouden jullie mij aanraden om te kweken? Van belang is dus dat ze uiteindelijk verkoopbaar zijn zodat ze allemaal een eerlijke kans krijgen.

Bedankt!emeraldking
400-600
400-600
Berichten: 577
Lid geworden op: 21 aug 2014 16:43
Locatie: In 't oosten des lands

Re: Guppenstam kweken

Bericht door emeraldking » 30 mar 2020 19:30

Er zijn wel wat overzichten doch geven die niet alle bestaande stammen weer. Daar juist de guppen als kweekvorm nogal veel variaties kent en per jaar steeds weer nieuwe stammen om de hoek komen kijken is het haast niet te doen om een ge-update overzicht te vinden. Een overzicht qua basisvormen zijn gemakkelijker de hand op te leggen.

Moscows kunnen idd gevoeliger zijn. Doch zijn er best sterke stammen te verkrijgen. Best aan te raden is eigenlijk het bij een fatsoenlijke guppenkweker te proberen. Vaak zijn de moscows die via de gemiddelde retailhandel verkrijgbaar zijn (uitgaande dat ze bij een groothandel vandaan komen) zwakker. Doorgaans komt dat omdat men dan in zwermkweek en vaak door niet uit te selecteren de vissen betrekt. Fatsoenlijke kwekers selecteren hun vissen steeds uit en dan kom je echt wel wat sterkere exemplaren tegen. Ze moeten een fatsoenlijke romp hebben t.o.v. hun delta- of triangelstaart (wat het merendeel aan moscowguppen betreft). Want hoe vaak zie je wel niet een te slanke romp met een overdreven grote staart waardoor de gup uiteindelijk kromt trekt. Daarbij heb je meerdere soorten aan moscowguppen qua kleurslag en vinvorm. Het is maar net wat voor een variant je wilt gaan houden en kweken.


Devoted aquarist ever since early 1970's...

Specialized in livebearers...
Breeder of rare livebearers...
Exhibitor, breeder & author

emeraldking
400-600
400-600
Berichten: 577
Lid geworden op: 21 aug 2014 16:43
Locatie: In 't oosten des lands

Re: Guppenstam kweken

Bericht door emeraldking » 30 mar 2020 19:50

Moest ff zoeken naar wat vormen van de moscowguppen. Moet wel even stellen dat de moscowguppen die wij heden ten dage moscowguppen noemen doorgaans de full moscow guppen betreffen. Deze zijn praktisch geheel ingekleurd met een bepaalde dekkleur. het is nl. dusdanig dat in de jaren '70 moscowguppen ook al bestanden maar dat waren destijds de halfzwarte en de halfgrijze sierguppen. Tegenwoordig haten deze half ingekleurde 'half black" en "half grey".

Ook de zg. metalheads komen van de moscows af. Die hebben enkele de schouder- en koppartij donker.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Dit zijn enkele voorbeelden van moscowguppen.


Devoted aquarist ever since early 1970's...

Specialized in livebearers...
Breeder of rare livebearers...
Exhibitor, breeder & author

Onderwerp starter
Neveah
0-200
0-200
Berichten: 14
Lid geworden op: 19 mar 2020 19:10

Re: Guppenstam kweken

Bericht door Neveah » 31 mar 2020 23:27

Heel erg bedankt voor de reactie! Het zijn echt prachtige vissen.
Ik wil inderdaad graag gewoon gezonde vissen kweken, ze moeten wel kwaliteit van leven hebben. We rommelen als mens zijnde al genoeg met dieren, laten we er dan op zijn minst voor zorgen dat ze binnen de dierwaardige normen vallen. Dus extreme staarten of smalle lichamen wil ik inderdaad echt niet.

Zou je zeggen dat de rifwachter goede stammen heeft? Ze verkopen ook zoutwatervissen en zijn echt volledig gespecialiseerd in aquaria. Ik heb zelf wel een hoge pet van ze op maar ben er nooit langs geweest ofzo, dus het kan volledig onterecht zijn. Of moet ik voor echte zekerheid toch bij een kweker zijn? En hoe gaat dat dan eigenlijk in zijn werk? Gaat dat online? En hoe worden ze verstuurd? Of ga je daar dan langs?

Mijn voorkeur gaat uit naar de blauwe/groene/paarse stammen die een volledig zwarte basis hebben. Ik meen dat rood en geel op zwart genetisch gezien niet mogelijk is daar het van een kleurlaag afkomstig is dat onder het zwart ligt, dat heb ik goed toch? Ik ben wat dat betreft wel vrij extreem, diep zwart met volle kleuren of wit-parelmoer, maar dat valt weer niet onder de moscow guppen meen ik al zou ik daar ook voor open staan als daar een markt voor is.

Toch even voor de zekerheid; Ik wil van mijn jonge guppen af kunnen komen. Ik vind het niet erg om advertenties te plaatsen op fora en marktplaats, maar het moet geen dagtaak gaan worden ofzo. Zijn moscow guppen een beetje verkoopbaar? Of kan ik dan beter voor een andere stam of hele andere vissoort gaan? En zo ja, welke dan?
Voor de duidelijkheid: Winst of kostendekkend is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is dat ik geen guppen kweek om de lokale dierenwinkel te spekken.

Nogmaals dank!emeraldking
400-600
400-600
Berichten: 577
Lid geworden op: 21 aug 2014 16:43
Locatie: In 't oosten des lands

Re: Guppenstam kweken

Bericht door emeraldking » 01 apr 2020 17:38

Hi,

Op zich hoor ik zelf ook wel lovende krtieken over de Rifwachter. Ben er zelf niet geweest doch meerdere kennissen van mij wel en die zijn er in ieder geval lovend over. Wat ze aan guppen hebben weet ik zo niet.

Er is nog steeds vraag naar full moscowguppen doch zie ik wel een teruglopende tendens. Denk dat de hype op de moscows wel z'n top heeft gehad. Maar vooralsnog is er vraag naar. Parelmoer wit is een slag waar zeer zekers vraag naar is doch minder wordt aangeboden omdat er niet veel mensen binnen Nederland ze hebben. Daarbij nog om de hoek gekeken dat daar dan ook nog eens een ietwat hoger prijskaartje aan hangt.

De zwarte, blauwe, purple en de groene vormen nog steeds de hoofdmoot qua moscows. Het is idd zo dat de rode niet een echte moscow is. Doch ook in de showwereld wordt het wel als een moscow gecategoriseerd. Mensen vergeten vaak (of weten het zelfs niet) dat de vissenhuid uit 3 lagen bestaat. En de kleurcellen verdeeld zijn in die lagen wat uiteindelijk phenotypisch naar voren komt.

Guppen ongeacht de leeftijd zijn verkoopbaar. Het is maar net hoe jij jezelf hierin wilt gaan profileren bij een eventuele aandeel in de markt (of dat nu particulier of bedrijfsmatig is). De meeste serieuze kwekers verkopen halfwas exemplaren en niet de volledig uitgegroeide versies. Halfwas exemplaren gedijen ook beter in andere omstandigheden als volledig tot wasdom exemplaren. Je weet nl. niet als het her en der wordt verspreid in wat voor watercondities ze terecht komen. En ze hebben uiteraard een langere levensverwachting t.o.v. de volwassen exemplaren (onder de juiste omstandigheden uiteraard bezien). Er zijn meerdere kanalen om ze te kunnen verkopen. Marktplaats is uiteraard er één van. Je zou ook je eigen website of homepage kunnen aanmaken. Ik heb het hier niet over facebook aangezien daar tegenwoordig restricties op zitten bij het aanbieden van levende have. Een dagtaak behoeft het echt niet te worden om ze te gaan promoten met verkoop als doel. Er zijn ook wel relevante beurzen waar je je als hobbykweker kunt gaan profileren. Doch dat wordt ook al strenger.

Om aan wat kwalitatieve guppen te kunnen komen die ook nog eens minder worden aangeboden via een gemiddelde aquariumzaak, zou je wel kunnen informeren bij een aquariumzaak of een groothandel meer opties heeft. Want niet alle soorten guppen bij de groothandel worden door een gemiddelde aquariumzaak ook daadwerkelijk afgenomen i.v.m. de inkoopsprijs die doorgaans wat hoger ligt. In het algemeen biedt een aquariumzaak de soorten aan de consument aan waar de meeste en snelste omzetsnelheid in te vinden valt. Aparte soorten zit voor hun doorgaans geen goede omzetsnelheid in. Doch je kunt ook bij een privé-kweker kijken of er een goede keus aan dergelijke guppen te verkrijgen zijn. Maar kijk uit voor schnabbelaars die je tegenwoordig met de hype op vissen ook al veelvuldig tegenkomt. Kijk echt uit naar een serieuze hobbykweker die ook gewoon selecteert met zíjn/haar guppen op de juiste kwaliteit.
Soms zijn achterdeurtjes ook wel praktisch. Of zullen we het maar een netwerk noemen?

Tja, buiten de moscows dan even om... er zijn uiteraard tig aantallen aan gupsoorten die ook heel goed in de markt liggen bij liefhebbers. Ik vind het persoonlijk moeilijk om aan te geven wat iemand behaagt als het om guppen gaat. Aangezien het nog altijd een kwestie van persoonlijke preferentie betreft. Die één vindt dit mooi en de ander dat...

Ikzelf ben niet echt de grootste fan van grootstaartigen. Heb hier wel wat doch dat zijn bewuste keuzes en doorgaans ben ik een groot liefhebber van kort- en lierstaartige guppen (dat kunnen ook zwaarden zijn). Maar zoals gezegd: het is en blijft een persoonlijke preferentie.

Mocht iemand wat willen versturen aan vissen, dan moeten ze wel dusdanig verpakt worden opdat de stres tot een minimum beperkt worden. Er worden dus wel eisen aan gesteld. Niet dat iedereen zich daaraan houdt, heb ik zo gemerkt.


Devoted aquarist ever since early 1970's...

Specialized in livebearers...
Breeder of rare livebearers...
Exhibitor, breeder & author

emeraldking
400-600
400-600
Berichten: 577
Lid geworden op: 21 aug 2014 16:43
Locatie: In 't oosten des lands

Re: Guppenstam kweken

Bericht door emeraldking » 01 apr 2020 17:51

Je zou kunnen kijken of je een boek zoals deze kunt bemachtigen. Mijn versie is in het japans. Het geeft behoorlijk veel kweekvarianten weer.

Afbeelding


Devoted aquarist ever since early 1970's...

Specialized in livebearers...
Breeder of rare livebearers...
Exhibitor, breeder & author

Onderwerp starter
Neveah
0-200
0-200
Berichten: 14
Lid geworden op: 19 mar 2020 19:10

Re: Guppenstam kweken

Bericht door Neveah » 01 apr 2020 22:31

Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Heel erg verhelderend! Duidelijke dan menig website!

Ik heb me toevallig recentelijk een beetje ingelezen in de genetica, ik meen dat blond, geel en rood vanuit de onderste laag komt, daarna de metallic laag die groen, blauw en paarstinten veroorzaken en dan... Ben ik het toch weer kwijt. Was de 2e laag zwart? En de 3e metallic. Nouja, ik kom er wel uit haha, maar een rood-zwarte moscow proberen te kweken zou iig geen optie zijn, even ruwweg gesteld.

Goed dat je zegt dat men halfwas koopt, ik zou zelf voor volwassen gaan daar je goed kan zien wat de kleurschakeringen zijn, daar was ik dus al de mist mee in gegaan. Ik heb niet echt de ambitie om te gaan showen en op het moment ook niet de ruimte om heel serieus te gaan kweken. Op den duur misschien wel, dus wil het wel graag goed aanpakken, maar voor nu, tsja... Guppen kweken toch wel, dus ik neem de gulden middenweg door voor een goede stam te gaan met de mogelijkheden die ik nu heb.

Kan je me toevallig wat meer vertellen over parelmoer guppen? Ik heb er vroeger een paar gehad (zo'n 10-12 jaar geleden) uit een dierenwinkel (waren verkeerd besteld) die schakerden groen, blauw en geel meen ik zo uit mijn hoofd. Wat zijn de huidige variaties, waar kan ik ze krijgen en hoeveel mogen ze kosten?

Qua staartvorm gaan mijn voorkeuren uit naar veil en fan-tail maar round en swordtail vind ik ook erg mooi. Ik geloof dat er een stille regel is dat een staart niet langer mag zijn dan 2/3e van het lichaam, ik vind dat ook echt de max (en eigenlijk net iets te) ik vind het wel mooi die grote staarten, maar de vis zwemt er meestal niet echt fijn door en dat is voor mij echt een afknapper.

Wat voor guppen kweek je op dit moment zelf? En heb je toevallig contacten die over wit parelmoer beschikken?

Groetjes en nogmaals bedankt!emeraldking
400-600
400-600
Berichten: 577
Lid geworden op: 21 aug 2014 16:43
Locatie: In 't oosten des lands

Re: Guppenstam kweken

Bericht door emeraldking » 06 apr 2020 23:28

Hi again,

Smaken verschillen nu eenmaal en dat is maar goed ook. Die ene houdt hiervan en de ander van iets geheel anders.

Echt parelmoer wordt binnen de landsgrenzen wel wat lastig tegenwoordig. Ik heb er toevallig nu 1 man rondzwemmen als rondstaart zijnde die ik kruis met 3 maagdelijke magenta vrouwen (die uit een korte dubbelzwaard en rondstaart lijn komen). Dat mannetje heb ik bij toeval ook op de kop kunnen tikken.
Zie hier het mannetje:
Afbeelding

Denk dat je meer kans van slagen hebt in Duitsland als het om parelmoer gaat. Doch je zou ook platinum wit (zit doorgaans ook een blauw-gen in) met iridiscerend magenta kunnen inkruisen om langzaamaan richting parelmoer te kunnen gaan.

Ik kweek een aantal soorten qua sierguppen waarbij de focus wel minder op grootstaartig is gericht. Dus enkele grootstaartigen en de rest kort- of lierstaartig.

Hier een paar mooie voorbeelden van de big ear (dumbo of elephant ear) dragon guppen (wel weer grootstaartig):


Afbeelding


Afbeelding

Afbeelding


Devoted aquarist ever since early 1970's...

Specialized in livebearers...
Breeder of rare livebearers...
Exhibitor, breeder & author

Plaats reactie

Terug naar “Het kweken van vis”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten