Ervaring met Killivissen

Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
Serge
200-400
200-400
Berichten: 379
Lid geworden op: 21 okt 2007 22:00
Locatie: Breda

Ervaring met Killivissen

Bericht door Serge »

Ook hier wat ervaringen uit mijn eigen aquariumverleden dumpen :)

Ten eerste: er zijn idioot veel verschillende soorten Killi vissen, ze komen over zowat de hele wereld voor, m.u.v. Australie en de polen :) Qua formaat zijn veel soorten klein (< 10 cm), maar er zijn ook grote soorten.

Een hele bekende is de Kaap Lopez die Coby al noemde, de Aphyosemion australe. De geel/oranje is de bekendste, maar is een kweekvorm, de officiële naam van de oranje variant is A. australe "gold". De wildvorm is ook heel mooi - olijfgroen, met opvallende biezen langs de vinnen.

Killi's hebben vaak de naam moeilijk en gevoelig te zijn, en ze zouden niet oud worden. Voor veel soorten is dat beslist ook zo. Veel soorten zijn berucht kieskeurig met eten, en vertikken om iets aan te nemen dat al dood is (zelfs diepvriesvoer wordt dan niet gegeten!). Je zal ze dus in dat geval met levende fruitvliegjes moeten voeren. Bij veel Killi-liefhebbers is dat het hoofdvoer.

De bekendste Killis hebben een hele leuke manier van voortplanten, die te maken heeft met de cyclus van de seizoenen. In het wild leven ze in regenplassen. Ze duiken dan diep in de bodem (humus, turf), en zetten daar hun eitjes af. Na het regenseizoen droogt de plas uit, de ouders gaan dood, maar de eitjes blijven in leven. Als het dan weer gaat regenen, worden de eitjes weer nat en komen uit. En dan begint het verhaal van voor af aan :) De soorten die zich op die typische manier voortplanten heten dus ook wel "seizoensvissen" en worden doorgaans niet ouder dan 2 jaar.

Qua aquarium zijn veel soorten happy met een kleine bak (in een Rekord 60 kan je ze prima houden), als die maar donker is en liefst toch ook nog dichtbeplant. Dat is niet makkelijk, weinig licht en veel planten is geen goede combinatie ;)

De bodem is vaak van turfmolm of beukenbladeren.

Sommige soorten kan je wel samenhouden met andere Killi's of andere vissen, andere soorten verdragen elkaar compleet niet en staan iedereen naar het leven. Zoek dat uit van te voren, het zijn felle donderstralen!

Behalve enkele Aphyosemion soorten, zie je ook de Aplocheilus soorten wel opduiken in de LFS, bv. de A. panchax. Mooie vissen, maar pas op: sommigen worden 12 cm groot en ze lijken in alle opzichten op een snoek... zet ze dus niet bij jonge Kardinaaltjes, want die gaan er gegarandeerd aan. Verder zie je de Epiplatys soorten wel eens, dat zijn ook rovertjes, maar een heel stuk kleiner. De E. dageti wordt maar een centimeter of vier en is heel mooi. Ze blijven aan het oppervlak, en je kan ze in een groepje houden.

Je hebt heel veel verschillende killis, zowel makkelijke als hele moeilijke, en ik heb eigenlijk maar één goed advies: eerst lezen en leren, dan pas kopen!

Plaats reactie

Terug naar “Regenboogvissen en killivissen”