Visbestand samenstellen d.m.v. applicatie

Plaats reactie
Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
splintermark77
0-200
0-200
Berichten: 8
Lid geworden op: 10 mei 2021 21:26
Locatie: Gelderland

Visbestand samenstellen d.m.v. applicatie

Bericht door splintermark77 »

Beste aquariumliefhebbers,
Toen ik een tijdje geleden begon met deze hobby, ontdekte ik al snel dat het vrij lastig is om een visbestand samen te stellen. Dit omdat je niet zomaar alle vissen bij elkaar in het aquarium kunt zetten. Je hebt namelijk te maken met verschillende waterwaarden en vijandigheid.

Dat bracht mij op het idee om hier een applicatie voor te ontwikkelen. Deze applicatie staat inmiddels online en ik ben zeer benieuwd naar jullie mening. Ik sta open voor kritiek, suggesties en opmerkingen. Ik heb de website net gelanceerd en hij zit dus nog wel in zijn testfase. Als iemand dus fouten tegenkomt, laat me het dan weten, dan kan ik het aanpassen. Mis je een vis? Laat me dat dan ook weten, dan kijk ik of het mogelijk is om deze toe te voegen. Op het moment dat ik dit bericht schrijf staan er 60 + verschillende soorten vissen in het bestand. Dit hoop ik snel uit te breiden.

De applicatie is hier te vinden:
https://aquar.nl/visbestand-generator.php

De applicatie is met name geschikt voor grotere schermen.

Alvast bedankt voor jullie aandacht!

Gebruikersavatar

amber98
Lid toezichthoudersteam
Lid toezichthoudersteam
Berichten: 6243
Lid geworden op: 22 aug 2015 12:54
Locatie: Zuid-Limburg

Re: Visbestand samenstellen d.m.v. applicatie

Bericht door amber98 »

Ik heb er even mee gespeeld, maar ik zie nog veel verbeterpunten. Waar haal je de informatie vandaan die volgens jouw app correct is?

Oa dingen die ik niet begrijp is dat ik gewaarschuwd word dat een Siamese kempvis niet samen kan met guppy’s en black mollies maar ik krijg geen waarschuwing dat ik deze niet bij luipaardklimbaars, Heros Severum of frontosa mag zetten. Ik krijg waarschuwingen dat een Chinese danio goud met minimaal 4 stuks moet zitten, maar de sluier variant moet met minimaal 5, wat is het verschil? Let ook op spelfouten, sommige namen van vissen zijn verkeerd gespeld. Je gebruikt ook Nederlandse benamingen. Een “zuignap meerval” is een verzamel naam, van bijv de zeilvin plecos die 45cm word, maar ook klein blijvende Peckoltia soorten horen hierbij bijv. De Nederlandse naam zebra pleco is officieel de L046, een andere soort dan waar jij de foto van hebt. Ook word ik wel gewaarschuwd voor pH en gH waardes die niet overeenkomen (nogmaals waar heb je deze in eerste instantie vandaan?) maar ik word niet gewaarschuwd dat gouramis in bijna stilstaand water horen te zwemmen en sewellia lineolata een hillstream soort is, volgens de app kunnen ze prima bij elkaar. Dit zijn al wat dingetjes die me opvallend binnen een paar minuten spelen

Ik snap waar het idee vandaan komt. Ik denk alleen niet dat het realistisch is om een app dit correct te laten uitvoeren, simpelweg omdat de opties gigantisch zijn en er teveel eigenschappen zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Ik denk dat je eerst beter jezelf kan verdiepen in hoe de meeste vissen gehouden horen te worden. ;)

Gebruikersavatar

Onderwerp auteur
splintermark77
0-200
0-200
Berichten: 8
Lid geworden op: 10 mei 2021 21:26
Locatie: Gelderland

Re: Visbestand samenstellen d.m.v. applicatie

Bericht door splintermark77 »

Bedankt voor je commentaar @amber98
in eerste instantie haal ik mijn info van "https://www.licg.nl" en de "tropische aquariumvissen encyclopedie" van Esther Verhoef. Dit zijn vrij betrouwbare bronnen voor informatie. Als ik hier de juiste informatie niet kan vinden zoek ik op websites als
http://aquagids.nl/, https://www.aquariumfans.nl/, https://www.tropischevissengids.nl/ en https://aquainfo.nl/ (er komt voor deze info nog een credit pagina)
Alle informatie wat op het internet is te vinden komt lang niet altijd overeen. Echter komen ze wel bij elkaar in de buurt en zo bepaal ik de informatie die op mijn website komt te staan.
Ik snap je kritiek en eerlijk gezegd had ik dit ook wel een beetje verwacht. Maar zoals ik in mijn eerste bericht had aangegeven is de website nu nog in zijn testfase. Ik kijk goed naar de kritiek en probeer zo de website te verbeteren en ik hoop hier ervaren mensen te vinden die me daarbij willen helpen.

Ik snap ook dat je het niet realistisch vind omdat de opties gigantisch zijn. Maar als een aquariaan eenmaal een visbestand op mijn website heeft gevonden dat bij elkaar past, dan staat er ook duidelijk aangegeven dat het om een indicatie gaat en dat deze persoon zich goed moet laten informeren door een specialist.

Gebruikersavatar

yosta
0-200
0-200
Berichten: 32
Lid geworden op: 20 dec 2021 23:50

Re: Visbestand samenstellen d.m.v. applicatie

Bericht door yosta »

maximaal 1cm vislengte per liter water." Je kan beter van het gewicht en activiteit van de vis uitgaan en je filter capiciteit om het water zuiver te houden

https://aquariumscience.org/index.php/13-stocking/

Gebruikersavatar

janp
0-200
0-200
Berichten: 14
Lid geworden op: 07 feb 2022 11:06
Locatie: zuid-limburg

Re: Visbestand samenstellen d.m.v. applicatie

Bericht door janp »

mooi initiatief !!!!
ik mis de tandkarpers (c.q. killi-vissen). ( mijn favorieten in mijn gezelschapsaquarium)

gr
jan

Gebruikersavatar

levitaylor
0-200
0-200
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 aug 2023 09:58
Locatie: Netherlands

Re: Visbestand samenstellen d.m.v. applicatie

Bericht door levitaylor »

Ik zou graag willen weten of uw toepassing niet alleen rekening houdt met de individuele compatibiliteit van vissen, maar ook met de algehele balans en biobelasting in het aquarium.

Bent u van plan om in de toekomst ook informatie op te nemen over de compatibiliteit van planten en tankdecors?
Levi Taylor

Gebruikersavatar

Lamith Groningen
0-200
0-200
Berichten: 138
Lid geworden op: 16 jun 2023 08:10
Locatie: Groningen

Re: Visbestand samenstellen d.m.v. applicatie

Bericht door Lamith »

Doet aqadvisor.com dit ook niet al een tijdje?

Plaats reactie

Terug naar “Visbestand voorleggen/samenstellen”